Reischecklist naar Azerbeidzjan
Reist u naar Azerbeidzjan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheid situatie
Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Azerbeidzjan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via@247BZ.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Als u naar Azerbeidzjan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag.
Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Azerbeidzjan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Azerbeidzjan een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Azerbeidzjan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor vertrek welke inentingen u nodig heeft voor Azerbeidzjan. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Azerbeidzjan.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
Neem geen drugs mee naar Azerbeidzjan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Tips van de ambassade
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.
Inreisbeperkingen Azerbeidzjan
U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Azerbeidzjan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app Accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:
Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én Een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar. Meer informatie over reisrestricties vindt u op de website van de overheid van Azerbeidzjan (informatie in het Engels).
Coronavirusmaatregelen (COVID-19)
Om verspreiding van het coronavirus in Azerbeidzjan te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Meer informatie over decoronamaatregelen vindt u opde website van de lokale overheid (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien: Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of; Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of; Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD. U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland. Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Azerbeidzjan
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Azerbeidzjan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vind u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Azerbeidzjan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op meteen arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie. Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Grenzen
De landgrenzen tussen Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland en Turkije zijn voor onbepaalde tijd gesloten. De grens met Armenië is permanent gesloten.
Taxi's
Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofdstad Bakoe kunt u ook gebruik maken van paarse taxi’s en Bolt taxi’s (download de Bolt App). Taxichauffeurs maken geen gebruik van een taximeter. Bij bevestiging van de taxireservering via de Bolt App krijgt u direct de prijs van uw taxirit (van locatie naar locatie).
Scheepvaart
Er zijn geen ferryverbindingen met Kazachstan en Turkmenistan voor personenverkeer.
Trein- en busverkeer
Er zijn beperkte treinverbindingen binnen Azerbeidzjan maar deze zijn vaak traag. Tussen de belangrijkste steden in het land rijden bussen. De tijden waarop deze rijden zijn onbetrouwbaar. Het busnetwerk in Bakoe is verouderd maar redelijk geregeld.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Azerbeidzjan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer+31 682 387 796 of Twitter via@247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Bakoe
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.