De Bozbash
Bozbash is een ongelooflijk smakelijke en aromatische soep. In deze soep wordt er alleen maar lam of rundvlees gebruikt, ook zijn kikkererwten onmisbaar. De heerlijke combinatie van vlees, bouillon, groenten en zelfs fruit zal je gegarandeerd niet vergeten. De soep kan op verschillende manieren bereidt worden, dit hangt af van de regio.
De Ingrediënten
- 1/2 kopje gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in koud water of 1 kopje uit blik, uitgelekt en afgespoeld.
- Geplette gedroogde munt voor de garnering
- 2kg rundergehakt of lam
- 1 Middelgrote ui, door een vleesmolen gehaald of geraspt
- 1 grote ei
- 1/3 kop middelgrote korrel witte rijst gespoeld
- 1 eetlepel gemalen gedroogde munt
- 1 theelepel gemalen gedroogde basilicum
- 1 theelepel zout
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 4 gedroogde kleine zure pruimen
- 2 eetlepels geklaarde boter of gewone ongezouten boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 4 middelgrote aardappelen, geschild en heel gelaten
- 1/4 theelepel kurkuma
- Zwarte peper
Het recept
- Als u gedroogde, voorgeweekte kikkererwten gebruikt, kook ze dan in een kleine pan gevuld met water om ze te bedekken tot ze zacht zijn, maar niet te zacht.
- Om de gehaktballen te bereiden, combineer je alle ingrediënten, behalve de gedroogde zure pruimen, in een grote mengkom. Meng het grondig met je handen totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm 4 grote ballen, elk zo groot als een appel. Als het mengsel plakkerig is, maak je je handen voordat je het vlees vormgeeft. Maak een gat in elke gehaktbal om het midden te bereiken en plaats een gedroogde zure pruim erin. Vorm ze terug in ballen, pak ze hard in zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het koken. Leg ze opzij om te rusten.
- Maak ondertussen de bouillon klaar in een middelgrote pan, verwarm de boter op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en kook al roerend een halve minuut. Voeg 7 kopjes water toe en breng onbedekt aan de kook zonder te roeren, doe dit voor ongeveer 10 minuten tot de gehaktballen gestold zijn. Als het schuim naar boven komt, verwijder je het met een schuimspaan.
- Voeg de aardappelen, kurkuma en gekookte kikkererwten toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, zet het vuur laag tot medium-laag, dek af en laat sudderen tot de aardappelen en de gehaktballen gaar zijn, ongeveer 40 minuten. Als je kikkererwten uit blik gebruikt voeg dan op dit punt toe aan de gekookte soep.
- Schep de soep in afzonderlijke kommen en zorg ervoor dat elke portie een gehaktbal, een aardappel en wat bouillon met kikkererwten bevat. Garneer met gemalen gedroogde munt.