De Azerbaycaanse taal
De Azerbaycaanse taal behoort tot de Oghuz-taalgroep. De Azerbaycaanse taal wordt door 10 miljoen mensen in Azerbaycan gesproken en door 35 miljoen mensen in Iran gesproken. De Azerbaycaanse taal behoort tot de Oghuz-Groep taal, net zoals het Turkmeense, Turkse, Iraaks-Turkmeense en het Kara papaks. Doordat Azerbaycan over grote rijken heeft geregeerd vóór de Sovjet Unie, is de taal verspreid over het Midden-Oosten. In het noorden van Iran wordt de taal meer gesproken dan in Azerbaycan zelf.


De Azerbaycaanse volkskunst
De belangrijke elementen van de Azerbaycaanse cultuur zijn de decoratieve en toegepaste kunstwerken. De kunsten worden vertegenwoordigd door een breed aantal ambachten, bijvoorbeeld: jagen, sieraden graveren in metaal, snijden in hout, tapijt maken, patroon weven en bedrukken, breien en borduren. Azerbaycaanse decoratieve kunst is gedocumenteerd door kooplieden, reizigers en diplomaten.
De unieke tapijten uit verschillende steden van Azerbaycan
De Baku tapijten
Terwijl de ketting van antieke Baku tapijten van wol is gemaakt, wordt voor de inslagdraad vaak katoen gebruikt. De knoopdichtheid is niet erg hoog. De meestal kleine tapijten uit Baku behoren stevig tot de cultuur van Azerbeidzjan en worden hier al sinds de oudheid gemaakt.

De Shirvan tapijten
Shirvan is een van de oudste regio in Azerbaycan. Het is een regio dat vernoemd is naar het voormalige Shirvan koninkrijk wat geregeerd werd door Azerbaycaanse Oghuzen en Kaukasische Albanezen. Het tapijtweven is verspreid onder sedentaire en nomadische bewoners.

De Karabach tapijten
De Karabach tapijt is vernoemd naar de regio Karabach. De Karabach tapijten hebben 33 composities vanwege de specifieke kenmerken van lokale wol. De Karabach tapijten worden gekenmerkt door dikke hoge donzige pooltjes en levendige kleuren.

De Gazakh tapijten
De Gazakh tapijten hebben ongeveer 16 patronen. Het district Gazakh bevindt zich in het noordwesten van Azerbaycan. Het is de bekendste tapijtproductie regio en het is goed voor de tapijt groepen Gazakh en Borchaly.

Azerbaycaanse literatuur
De Azerbaycaanse literatuur is geschreven in het Oghuz-Azerbaycaans. De staatstaal van Azerbaycan wordt ook gesproken in het noorden van Iran, waar ongeveer 35 miljoen mensen van Azerbaycaanse komaf zijn. Daarnaast zijn Turks, Turkmeens en Azeri ook een Oghuz-taal. Oghuz-Dialecten worden gesproken in Turkije, Iran, Irak, Syrië, Turkmenistan, Georgië, Oezbekistan, Afghanistan, Rusland, Griekenland, Bosnië en Kosovo.
De taal arriveerde met de invasie en vestiging van de Oghuz-Turkse stammen uit Centraal-Azië. Gedurende meerdere eeuwen. De Azerbaycaanse mensen waren voor de invasie van de Oghuz stamen Kaukasisch Albanees. In het huidige Azerbaycan zijn er nog steeds in kleine percentages Kaukasische Albanezen. De taal Talysh wordt nog steeds gesproken in het zuidelijke deel van Azerbaycan. Met de toenemende dominantie van de Oghuz-Turkse heersers en de Oghuz-Turkse bevolking, werd de taal van Kaukasisch Albanees naar Oghuz-Azerbaycaans veranderd. Dit werd gedaan doordat de bevolking van het gebied voornamelijk Turks-Oghuz waren en er maar kleine percentages Kaukasische Albanezen (Oftewel de Perzen van Azerbaycan) over waren.
Tijdens de 14e eeuw regeerde de Azerbaycaanse-Oghuzen de Qara Qoyunlu en Aq Qoyunlu en later regeerden de Azerbeidzjaanse-Oghuzen het Safavid rijk, Afsharid rijk en het laatste koninkrijk de Qajaren.
Religies
Ongeveer 93 procent van de bevolking van Azerbaycan is Islamitisch en ongeveer vijf procent van de bevolking behoort tot de Russisch-Orthodoxe kerk. De religieuze naleving door moslims is relatief laag en de moslimidentiteit is meer gebaseerd op cultuur en etniciteit dan op religie. De moslimbevolking is ongeveer 70 procent sjiitisch en 30 procent soenniet, met verschillen die niet scherp zijn gedefinieerd.
Azerbaycan staat bekend als het land in het Midden-Oosten dat eeuwen lang samenleeft met Joden, maar Azerbaycan is ook een van de enigste islamitische land dat bondgenoten is met Israel.
Het Jodendom in Azerbaycan
Azerbaycan heeft drie gemeenschappen van Joden (Bergjoden, Asjkenazische Joden en Georgische Joden). In Azerbaycan leven de Joden en Moslims eeuwen lang in vrede.