De Dushbere
Dushbere is een klassieke dumpling soep die door heel het land gegeten wordt. Deze soep zal je bij de eerste hap al heerlijk vinden. De soep wordt ook wel geserveerd met azijn-knoflooksaus om zelf in je bord te scheppen. Vooral voor in de koude winterdagen is dit de perfecte soep die je van binnen en buiten opwarmt.De dumplings zijn gevuld met lamsvlees of rundvlees.
De Ingrediënten
- 2 Kopjes voor alle doeleinden, plus extra voor het kneden en dunner maken van het deeg
- 1/2 Theelepel zout
- 1 Ei
- 2/3 Kopje lauw water
- 200 Gram gemalen lams- of rundvlees (niet mager)
- 1 Kleine ui, gepeld en geraspt
- 1/2 Theelepel zout
- 1/4 Theelepel zwarte peper
- 9 Kopjes water
- 1/8 theel van kurkuma poeder
- Zout naar smaak
Het recept
- Meng eerst de bloem en het zout in een mengkom. Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei. Veeg beetje bij beetje het water toe en roer met je vingers tot er een grove bal ontstaat.
- Bestuif je werkblad licht met bloem en schraap het deeg erop. Druk eventuele losse deegstukjes in de bal en kneed het, sla het met je vuisten naar beneden, vouw het om en draai het. Als het deeg aan je handen blijft plakken, voeg dan nog wat bloem toe.
- Kneed het dushbara deeg ongeveer 5 minuten, of tot het glad en elastisch is. voeg geen bloem toe. Je wilt niet dat het deeg erg strak is. Vorm het deeg tot een bal en dek het vervolgens af met een schone theedoek en laat het 10 minuten rusten alvorens te rollen.
- In de tussentijd kun je de dushbara vulling bereiden. Combineer het gehakt, de ui, zout en peper in een mengkom en kneed grondig tot alles goed gemengd is.
- Bestuif nu je werkblad opnieuw met wat bloem. Leg het deeg erop klop het een beetje en strooi er wat bloem over. Rol het deeg uit, bestrooi het met bloem en spreid het met je handen uit elke andere rol.
- Draai het deeg af en toe om en bestuif het oppervlak licht met bloem om plakken te voorkomen. Zodra het deeg is afgeplat, wikkel je de nabije rand om de deegroller en rol je het deeg van je af, waarbij je met de deegroller naar beneden drukt om ervoor te zorgen dat het dunner wordt.
- Wanneer je het andere uiteinde hebt bereikt, rol je het deeg uit. Terwijl je heen en weer rolt, schuif je je handen vanuit het midden naar de randen om het deeg uit te dunnen, terwijl je het draait om een gelijkmatige cirkel te behouden. Bestrooi het licht met bloem en spreid het met je handen uit voor elke rol om plakken te voorkomen. Ga door tot je een cirkel van ongeveer 1,6mm dik hebt met een diameter van ongeveer 55cm.
- Snijd het deeg in kleine vierkantjes van 1,9cm door het eerst in evenwijdige reepjes te snijden en dan de reepjes dwars door te snijden. Werk zo snel mogelijk om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Plaats met je vingers een snuifje Dushbere vulling op het midden van de vierkanten.
- Om de randen af te dichten, breng je twee tegenover elkaar liggende hoeken van een vierkant samen en verzegel je de randen om een driehoek te maken. Breng de twee uiteinden van de langste zijde van de driehoek samen en druk ze samen om te verzegelen. Leg je dushbere knoedels op de met bloem bestoven bak apart van elkaar. Zet opzij tijdens het bereiden van de bouillon.
- Breng een middelgrote pan naar een kom. Voeg vervolgens de kurkuma en zout naar smaak toe. Laat zachtjes sudderen voordat je de dushbere toevoegt.
- Voeg nu de dushbere’s voorzichtig in kleine porties toe aan de sudderende bouillon. Roer een keer om ze te scheiden en kook ze onbedekt tot de Dushbere’s boven komen drijven. Proef er een, het deeg moet zacht zijn. Kook langer indien nodig, pas op dat je de dumplings niet te gaar kookt. Pas kruiden aan en haal van het vuur.
- Schep de Dushbere’s en de bouillon in serveerschalen en garneer met verse koriander of gedroogde munt. Serveer direct met naar smaak knoflook azijnsaus aan de zijkant van de Dushbere.