De Gutab
De gutab is al sinds de oudheid een traditionele snack. Het is een van de beroemdste gerechten in Azerbaycan. Het is gemaakt van flinterdun deeg gevuld met een aantal ingrediënten zoals lamsvlees, groene uien en soms pompoen. Het wordt gebakken in saj, een traditioneel Azerbaycaanse braadpan. Een gutab wordt meestal als tussendoortje gegeten. Het wordt geserveerd met sumak, peterselie, granaatappelpitjes of gehakte walnoten.
De Ingrediënten
- 200 ml koud water
- 1 licht geklopt ei
- Snuifje fijn zeezout
- 500 gram bloem ( kneden en bestuiven )
- 350 gram lamsgehakt of een 50/50 mix van rundergehakt met lamsgehakt
- 150 gram uien fijn gesneden of geraspt
- 1 Eetlepel gemalen komijn
- 1 Eetlepel gemalen koriander
- 1 Eetlepel gedroogde munt
- 1 Eetlepel granaatappelmelasse
- 1 1/2 fijn zeezout
Het recept
1. Meng het afgemeten water, het ei en het zout in een kom en voeg dan geleidelijk bloem toe, terwijl je dit met je hand mengt. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlakt en begin met kneden. Het deeg moet stevig, maar niet te droog zijn. Het mag ook niet meer aan je handen plakken, voeg anders extra bloem toe.
2. Verdeel het deeg in 10 bolvormige stukken en laat ze 30 minuten in de koelkast rusten, afgedekt met een vochtige theedoek of huishoudfolie.
3. Meng alle ingrediënten door elkaar.
4. Test de vulling op kruiden door een klein stukje van het mengsel in een kleine pan te bakken tot het gaar is en dan te proeven. Het moet goed gekruid zijn.
5. Rol elk stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak zo dun mogelijk uit tot een ronde lap van 20cm
6. Verspreid 50 gram van de vulling op de onderste helft van elke ronde, vouw dan de bovenste helft over de vulling en knijp de randen samen om een halve maan vorm te creëren.
7. Verhit een grote koekenpan tot hij heet is. Gebruik geen vet, want we zijn hier aan het droogbakken. Voeg 1-2 Qutabs toe en kook op middelhoog vuur tot het bespikkeld wordt met donkere luchtplekjes. Als je een vulling van rauw vlees gebruikt, probeer dan de gutabi op een iets lagere temperatuur te koken, zorg ervoor dat de vulling goed gaar is.
8. Bestrijk de gekookte Gutabs met een beetje gesmolten boter zodra ze uit de pan komen en strooi er wat sumak over.