De Lavangi
Lavangi is een heerlijk traditioneel gerecht. Het gerecht is een vis of kip gevuld met walnoten, uien en kruiden. Ook kan het bereid worden met eend of aubergine. Vervolgens wordt het in de oven gebakken. Lavangi wordt meestal gegeten in de districten lankaran, Lerik, Astara, Masally, Salyan en Neftchala. Hier lees je het recept!
De Ingrediƫnten
- 3 eetlepels rozijnen
- 2 middelgrote uien
- 1 kop walnoten
- 1-3 kopje gedroogde pruimen
- 2 el ghee
- 1/4 thee lepel zout
- 1/2 thee lepel zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 2/3 kopje pruimen conserven of pruimenjam
- 3 kipfilets
Het recept
1. Week de rozijnen 30 minuten in water op kamertemperatuur. Week de pruimen in een aparte kom ook 30 minuten in water op kamertemperatuur.
2. Verwarm de oven voor op 350 graden.
3. Maak de kipfilets schoon en maak vervolgens met een mes een spleet horizontaal langs de dikkere zijkant van de kipfilet. Zorg ervoor dat je de spleet niet zo diep snijdt dat het mes uit de andere kant van de kip komt. Je maakt een zak om de vulling in te bewaren.
4. Zodra de sleuven in de kip zijn gesneden, gebruikt u uw handen om de pruimen in de rauwe kip te masseren. Kruid de kip aan beide kanten met peper, knoflookpoeder en licht zout.
5. Mix de uienkwarten in een blender tot er een vloeistof ontstaat.
6. Bekleed een middelgrote mengkom met een theedoek en giet de gemengde ui in de theedoek. Wikkel de theedoek op en knijp al het overtollige water uit de gemengde ui. Gooi de vloeistof weg. De resterende ui moet aan elkaar plakken als droog zand wanneer je in je handpalm knijpt.
7. Mix de walnoten in de blender
8. Zeef het water van de pruimen af en doe de gehydrateerde pruimen in de blender, mix het en zet het vervolgens opzij.
9. Meng met een houten lepel de gemengde uien, walnoten en pruimen in een mengkom. Giet de rozijnen af en meng door de vulling. Kruid met peper, zout en knoflookpoeder. Smelt de ghee en giet deze ook bij het mengsel. Mix om te combineren. De vulling moet nat maar niet vloeibaar zijn.
10. Vul elke kipfilet met de vulling. Leg de kipfilets op een met aluminium beklede bakplaat en plaats in de oven.
11. Rooster ongeveer 45 minuten of totdat een vleesthermometer de interne temperatuur aangeeft als 165 graden