De Lule kebab
De lule kebab spiezen zijn het nationale gerecht van Azerbaycan. De lule kebabs worden heel lang op de barbeque geroosterd op stalen spiezen. In Azerbaycan wordt lule kebab voornamelijk gemaakt van lamsvlees. Het vlees wordt eerst gemalen met ui, peper, zout en andere kruiden. De kebab krijgt zijn vorm doordat het rondom de spies wordt gekneed. Het wordt geserveerd met vers gebakken lavash, platbrood, gepofte paprika’s en gegrilde zoete tomaten.
De Ingrediënten
- Lams gehakt
- 2 middelgrote geraspte uien
- 4 teentjes geperste knoflook
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepels gedroogde munt
- 1/4 kop gehakte verse peterselie
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 thee lepel peper
- 1 thee lepel paprika
Het recept
- Meng in een kleine kom geraspte ui, knoflook, komijn, munt, peterselie, cayennepeper, zout, peper en paprika.
- Voeg gemalen lamsvlees toe aan een grote mengkom. Voeg het uienmengsel toe en kneed het lamsvlees erdoor en zorg ervoor dat de kruiden en ingrediënten gelijkmatig worden verdeeld.
- Knijp het lamsvlees op spiesjes in een langwerpige vorm, hoe kouder het gehakt hoe beter het zijn vorm behoudt.
- Verwarm de grill voor op medium. Leg de spiesjes op de grill en grill ze tot ze bruin zijn. Draai ze om en herhaal het proces. Gemalen lamsvlees kan mager zijn dus kook niet te lang of ze kunnen droog worden, maar als er een paar droog zijn kun je ze met yoghurt eten.
- Serveer de kebabs warm met optionele garnering. Maak wraps, pitabroodjes of geniet ervan met yoghurt.