De Paxlava
De Azerbaycaanse paxlava’s worden vooral gemaakt tijdens de Novruz feestdagen. De paxlava’s hebben de vorm van een diamant, ze worden ook vaak geassocieerd met vuur in Azerbaycan. De Azerbaycaanse paxlava heeft meerdere lagen en het wordt bereid met walnoten of amandelen, ook wordt het op smaak gebracht met saffraan. In verschillende regio’s wordt het op verschillende manieren gemaakt.
De Ingrediënten
- 30 gram gist
- 1 ei
- 500 ml melk
- 800-1000g tarwebloem
- 200g gesmolten boter
- 150ml extra melk
- Een snufje zout
- 500g walnotenpitten
- 500g suiker
- 10g kardemom
- 220ml kopje water
- 220ml kopje suiker
- 2 eetlepel honing
- 1 theelepel vers citroensap
- 2 draadjes saffraan
- 400g gesmolten boter
- 1 ei
- 1-2 eetlepel saffraan infusie
Het recept
- Je moet eerst beginnen met het voorbereiden van de walnoten door ze te vijlen. Dit kun je ook een dag van te voren doen. Verwijder de schil van de walnoten of amandelen door ze in een braadpan of in de oven te verhitten, terwijl ze warm zijn pak je een schone theedoek en wrijf je ze ( niet te hard ). Als er nog schil over is probeer deze dan met een mes te verwijderen. Let op walnoten moeten warm zijn, anders wordt de schil niet verwijderd. Dus als je veel walnoten hebt, bak ze dan in kleine stukjes. Laat ze koelen en verkruimel de gepelde noten, meng ze vervolgens met suiker.
- Verwarm de melk tot 30-35 graden celsius, voeg de gist toe en los deze op in de melk. Voeg 1 eetlepel suiker en een snufje zout toe. Laat het 30 minuten rijzen. Vergeet niet om het 1-2 keer te mengen.
- Neem de boter en smelt deze. Voeg 150ml melk toe aan de boter.
- Zeef het deel van de bloem boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet de gist-melkmix, karnemelkmix en ei in het kuiltje en spatel vanaf de buitenkant geleidelijk de bloem erdoor. Kneed goed tot het deeg glad en zacht is. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats 30 tot 45 minuten rijzen.
- Terwijl het deeg aan het rijzen is, maak je de vulling. Neem gemengde walnoten en suiker en voeg kardemom toe. Meng heel goed.
- Neem het gerezen deeg en verdeel het in 13 gelijke ballen ( er worden 11 lagen gemaakt). Neem 2 laatste ballen en voeg ze samen tot 1 grote bal. Nu kun je beginnen met het uitrollen van het deeg.
- Neem de balletjes een voor een en rol ze uit tot het deeg heel dun is, 0,5mm dik
- Leg er weer een laag op, bestrijk met gesmolten boter en bedek met vulling. Ga door totdat alle kleine balletjes zijn uitgerold. Neem de laatste grote bal en rol deze een beetje dik uit en bedek de laatste laag met deze laag. Snijd in diamanten (ruit) vormen, 10×4 cm, voor het bakken. Bestrijk het oppervlak met een eidooier gemengd met saffraaninfusie. Plaats een halve walnoot of amandel in het midden van elke diamant.
- Bak 10 minuten in de oven op 200 graden. Haal de bodem eruit en giet er gesmolten boter bij, zodat het op alle plekken in de Paxlava komt. Laat de vorm terug in de oven laat het 15-20 minuten bakken.
- Bereid de siroop voor, kook het water en de suiker met de honing in een kleine steelpan. Als het begint te koken, voeg je de saffraandraadjes toe. Zet het vuur uit zodra de siroop begint te koken. Voeg als laatste het citroensap toe.
- Als de Paxlava goudbruin is haal je hem eruit en giet je de siroop erbij. Zet het terug in de oven en bak het nog 10 minuten.
- Paxlava is klaar, wacht tot het een beetje is afgekoeld en haal elk deel van de Paxlava uit de bodem en leg het met de voorkant naar beneden op het bord. Laat de Paxlava afkoelen. Wanneer de Paklava volledig is afgekoeld draai hem dan met de voorkant naar boven op de oorspronkelijke positie en serveer.