De Piti
Piti is een nationale Azerbaycaanse soep die gekookt wordt in speciale aardpotten in speciale muurkachels. Het heeft een karakteristieke smaak die je gegarandeerd zal onthouden. De soep wordt meestal van lamsvlees en met verschillende groenten gemaakt, de kikkererwten kunnen niet ontbreken. Soms worden zelfs pruimen, kastanjes of kweeperen toegevoegd.
De Ingrediƫnten
- 500g Lamsvlees
- 2 Uien
- 1 Grote tomaat
- 2 Aardappelen
- 3 Eetlepels droge kikker erwten
- 2 Eetlepels munt
- Zwarte peper
- Zout
Het recept
- Het is belangrijk om van te voren de kikkererwten in water te weken (gedurende 10 uur). Giet het water af, spoel de erwten en snijd het vlees in kleine stukje. Snijd de ui in halve ringen en vervolgens in kweepeerblokjes.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de uien, vlees, kweepeer en erwten in de potten. Om er soep van te maken, vul je de potten tot de helft met. Voeg 1 kopje kokend water toe aan elke pan, dek af met een deksel en zet het 30 minuten in de oven.
- Haal de potten na 30 minuten uit de oven, vervolgens voeg je de aardappel en de tomaat toe die in grote stukken gesneden zijn. Voeg indien nodig meer water toe, maar niet te veel want het water kan uitlopen. Voeg de zout en peper naar smaak toe. Kook nog eens 40 minuten.
- Zijn de potten klaar? Voeg dan fijngesneden munt en zout en peper toe. Laat het 3 minuten onder het deksel staan. Serveer de soep met pitabroodjes. Je kunt het direct uit de pot eten, of je kunt het in een kom schenken.