De Azerbaycaanse plov
Plov is een traditioneel gerecht in Azerbaycan en ook op andere plaatsen in Centraal-Azië en Oost-Europa. De Azerbaycaanse plov maakt gebruik van basmati rijst met saffraansmaak gekookt met aromatische kruiden, gebakken vlees en groente. Verschillende restaurants maken het op hun eigen manier, waardoor je niet twee keer dezelfde smaak krijgt. De meeste restaurants in Azerbaycan serveren Plov.
De Ingrediënten
- 3 kopjes langkorrelige witte basmatirijst
- 4 eetlepels gesmolten boter
- 1 kop gepelde kastanjes
- 1/2 kopje gedroogde abrikozen zonder pit
- 1 kop gedroogde zure pruimen zonder pit
- 1/2 kopje ontpitte dadels
- 1/2 kopje gouden rozijnen
- 800 gram kipfilet in blokjes van 5 cm gesneden
- 1 middelgrote ui, gepeld in de lengte gehalveerd en vervolgens in dunne plakjes gesneden
- 1/3 theelepel gemalen saffraandraadjes opgelost in 3 eetlepels heet water zout grond.
Het recept
1. Pak de rijst en plaats de rijst op een zeef of vergiet en was grondig onder lauw water tot het water helder is. Door het spoelproces wordt het zetmeel verwijderd waardoor de rijstkorrels na het koken gescheiden blijven.
2. Week de rijst in een grote bak gevuld met lauw water gemengd met 1 eetlepel zout.
3. Terwijl de rijst aan het weken is bereidt u fruit en kastanjes voor. Verhit in een middelgrote koekenpan 2 eetlepels boter op middelhoog vuur. Voeg gepelde kastanjes toe en roerbak ongeveer 3 minuten. Voeg rozijnen toe (voeg ze als laatste toe omdat ze snel bruin worden en gemakkelijk aanbranden) en roer nog 1 minuut. haal van het vuur.
4. Meng in een grote pan met antiaanbaklaag 10 kopjes water en 2 eetlepels zout. Giet de geweekte rijst af en voeg deze in porties toe aan de pan. Kook ongeveer 7 tot 10 minuten, af en toe roerend met een houten lepel om te voorkomen dat rijstkorrels op de bodem blijven plakken. Houd de rijst goed in de gaten tot dat het net niet gaar wordt. De rijst is klaar als het naar boven komt drijven. Probeer een korrel rijst om te zien of het klaar is – het moet nog maar net gaar zijn, dus niet helemaal gaar (HEEL BELANGRIJK). Giet de rijst af in een grote fijnmazige zeef of vergiet de rijst.
5. Spoel de pan waarin je de rijst hebt gekookt, smelt 1 eetlepel boter op middelhoog vuur. Kantel de pan om het gelijkmatig te verdelen. Leg het vlees in een laag op de bodem van de pan. Bestrooi 1/2 theelepel zout en peper. Volg met de laag gesneden uien. Laat het op middelhoog vuur onafgedekt. Laat het zonder te roeren ongeveer 3 minuten sudderen om de smaken te laten ontwikkelen.
6. Plaats de helft van de rijst in de pan over de ui. Leg de gedroogde vruchten en kastanjes in een laag op de rijst. stapel de rest van de rijst op de vruchten, waarbij je de rijst mooi ophoopt in de vorm van een piramide. Giet 1 eetlepel gesmolten boter over rijst.
7. Plaats een schone theedoek of 2 lagen keukenpapier over de pan en dek deze goed af met een deksel om de stoom te absorberen. Til de hoeken van de handdoek over het deksel.
8. Zet het vuur laag en kook het 30 minuten, vervolgens opent u de deksel en strooit u het saffraan water over de rijst
9. Dek opnieuw af en laat nog het 30 minuten sudderen. Als het klaar is moet het vlees gaar zijn en licht goudbruin aan de onderkant zijn. De ui zal bijna in het vlees smelten en zal niet zo zichtbaar zijn. De rijstkorrels moeten gescheiden, luchtig en niet te plakkerig zijn.
10. Als u klaar bent om te serveren, neemt u voorzichtig 1 spatel vol rijst,fruit en vlees per keer en plaatst u deze op de grote serverschaal. De Plov is heerlijk met komkommers en tomaten.