De Saj Ichi
Dit overheerlijk gerecht heeft zijn naam half te danken aan een platte pan of bakplaat boven hete kolen wat ‘Saj’ betekent. Saj kan gemaakt worden van alle soorten vlees naar jouw keuze. Saj ichi is een van de lekkerste gerechten uit de Azerbaycaanse keuken. Het wordt meestal gemaakt van kip of lam, ook wordt het met groenten bereidt. Het recept kun je hier vinden!
De Ingrediënten
- 250 gram lam
- 300 gram ui
- een mespuntje saffraan
- een halve theelepel tijm
- 100 gram boter
- twee paprika’s of twee pepers
- een aubergine
- een tomaat
- komijn
- bbq kruiden naar keuze
- zwarte peper en zout naar smaak
Het recept
- Doe het vlees in een middelgrote pan en vul de pan met zoveel water dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook en kook op de middelhoog vuur, verwijder het opkomende schuim met een schuimspaan, tot het vlees bijna gaar is, ongeveer 20 minuten. Zeef het vlees en bewaar de schone bouillon.
- Bereid de saus voor en combineer de ingrediënten voor de saus in een kleine mengkom en roer de saus goed.
- Verhit 2 eetlepels boter in een saj op middelhoog vuur. Bak de aardappelen in een laag aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant. Schep de aardappelen op een groot bord. Bak de paprika’s in dezelfde pan bruin, voeg indien nodig meer boter toe. Kook de champignons ongeveer een minuut. Breng over op een apart bord. Bak de aubergines tot ze goudbruin zijn aan beide kanten, bak ze een paar minuten per kant. Voeg indien nodig meer boter toe.
- Als de saj donkere stukjes in de boter heeft giet je de oude boter eruit, voeg wat meer boter toe en verwarm het. Leg het vlees in de pan, draai ze eenmaal voor een paar minuten tot ze licht goudbruin zijn.
- Schik de groenten op een decoratieve manier rond de kip. Dek de saj af en verwarm het kort. Ontdek en serveer de saj met brood. Als je ingrediënten in een koekenpan hebt gekookt schik ze dan decoratief op een grote serveerschaal, behalve de tomaten. Doe ze samen met de kooksaus in een aparte kom.