De Azerbaycaanse
Shah Plov
De Azerbaycaanse Shah Plov oftewel de ”Kroon Plov” Staat bekend als de koning van de gerechten, omdat het wordt beschouwd als het meest speciale gerecht in de Azerbaycaanse keuken. De toevoeging van saffraan maakt de Azerbaycaanse rijst uniek, maar wat de Azerbaycaanse rijst nog unieker maakt, is het feit dat de rijst en andere ingrediënten zoals (vlees, gedroogd fruit, kastanjes, etc.) apart worden bereid en niet samen in één stoofpot. Dit voortreffelijke gerecht mag natuurlijk niet ontbreken op tafel tijdens feestelijke avonden, bruiloften, verjaardagen, etc.
De Ingrediënten
- 3 Kopjes (600 gram) witte basmatirijst
- 125 Gram boter voor de rijst
- 125 Gram gespelde kastanjes
- 100 Gram gedroogde abrikozen ontpit
- 100 Gram pruimen ontpit
- 50 Gram gele rozijnen
- 600 Gram kalfsvlees in blokjes van 4-5cm gesneden
- 2 Grote uien
- 1/3 theelepel saffraandraadjes, opgelost in 3 eetlepels heet water
- 6-8 Libaneese brood of Pita broodjes
- Zout
- Zwarte peper
Het recept
- Snijd het vlees in blokjes van 4cm. Vul een middelgrote pan met 2 liter water, 1 theelepel zout en kook het vlees in de pan. Na enkele minuten koken vormt zich een schuimlaag, schep deze weg en laat het ongeveer een uur koken, voeg zout naar smaak toe in het laatste kwartier. Zet het vuur uit, doe het vlees in een kom en gooi het water waarin het vlees gekookt is niet weg.
- Neem een middelgrote koekenpan, smelt een klontje boter en bak het vlees een paar minuten goudbruin. Voeg de uien toe en bak 3 tot 4 minuten. Voeg de abrikozen en pruimen toe en bak ze 3 tot 4 minuten. Bak de rozijnen een minuut mee. Voeg vervolgens 100ml water toe uit het vlees nog zachter, zo zullen alle smaken zich vermengen. Het water moet verdampen, de mix moet sappig maar niet te waterig zijn.
- Ondertussen doe je de rijst in een zeef of vergiet en was je het grondig onder lauw warm water tot het water helder is. Door het spoelproces wordt het zetmeel verwijderd waardoor de rijstkorrels na het koken gescheiden blijven en niet aan elkaar plakken.
- Giet in een grote pan met antiaanbaklaag 10 kopjes 200 ml water en 2 eetlepels zout. Breng het aan de kook, voeg de rijst toe en kook 10 minuten, af en toe roerend met een houten lepel om te voorkomen dat de rijstkorrels aan elkaar en op de bodem gaan plakken. Zorg ervoor dat de rijst niet te gaar wordt. De rijst is klaar als hij opkomt. Probeer een rijstkorrel om te controleren of hij gaar is. Hij moet lichtjes gaar. Giet de rijst af in een grote zeef of vergiet en zet het opzij.
- Ondertussen gaan we de saffraan bereiden. Schenk 3 eetlepels kokend water in een klein glaasje voeg vervolgens de saffraandraadjes/saffraanpoeder toe aan het water. Laat dit weken tot het water donker oranje kleurt.
- Nu alles klaar is gaan we verder met de laatste stap. Neem een ronde ovenschaal met deksel of een gewone pan met deksel. Vet het in met boter. Leg 1 Libanees broodje in het midden op de bodem en leg dan de broodjes op de zijkant, vet elk Libanees broodje in met boter om plakken te voorkomen. Nu gaan we laagjes aanbrengen. Begin met een laag rijst, besprenkel deze met saffraan water en voeg vervolgens een laag vlees met gedroogd fruit toe. Herhaal deze stappen een paar keer totdat de pan/kom bijna vol is. Vouw de uiteinden van de Libanees brood dicht, doe de deksel erop en zet 20-30 minuten in de oven op 180 graden. Als je het in een pan doet, zet dan het vuur lager en laat het 25-30 minuten koken.