De Xingel
De Xingel is een traditioneel Azerbaycaanse gerecht. Het is een heerlijk gerecht dat vele als comfortfood zien. Comfortfood wordt geeft ons het gevoel van veilige verzadiging. Het is een gerecht dat bestaat uit stevige pasta, knapperig aromatisch lamsvlees, heerlijke yoghurtsaus en kruiden.
De Ingrediënten
- 1 groot ei, licht geklopt
- 1/4 kopje water (60ml)
- 1 2/ kop (200g) bloem, plus extra indien nodig en om af te stoffen
- 6 eetlepels (100g) boter of 60g ongezouten boter
- 2 eetlepels plantaardige olie, plus extra voor het bakken van de uien
- (300g) grof gehakt vlees naar keuze lam/rund
- 1 theelepel korianderzaad licht geroosterd en gemalen
- 1 theelepel komijnzaad licht geroosterd en gemalen
- 1/2 theelepel kurkuma
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
- 2 uien dun gesneden
- 3/4 kopje (2000ml) griekse/turkse yoghurt
- 1 fijn geraspte knoflook teen
- een beetje melk of water
- 1 eetlepel gehakte koriander
- 1/2 theelepel gemalen sumak
Het recept
- Om het deeg te maken, meng je het ei en het water in een kom, voeg dan geleidelijk de bloem toe (stop als het mengsel droog begint te lijken) en kneed het mengsel in de kom tot een deeg. Je zou een stevig, elastisch pastadeeg moeten krijgen, dus kneed meer bloem als het nat aanvoelt. Dek het af in plasticfolie en laat het 15-30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 160 graden, klaar om het lamsvlees en de uien warm te houden. Verhit de helft van de geklaarde boter of de helft van de gewone boter en 1 eetlepel olie in een pan. Als het echt heet is, voeg je de helft van het lamsgehakt toe. Je wilt dat het vlees krokant word, dus je voegt 150g gehakt toe aan de pan. Je wilt dat het vlees krokant is, voeg de helft van de kruiden wat kruiden toe en kook 1 minuut, doe het vervolgens in een hittebestendige kom en houdt het warm in de oven.
- Herhaal stap 2 met de overige 150g vlees.
- Veeg de braadpan niet uit, maar voeg wat meer boter of olie toe en kook de uien zachtjes tot ze diep goudbruin en weelderig zijn. Kruid ze ook en voeg ze toe aan het lam en houdt het warm in de oven.
- Rol de pasta uit met de hand of met een pastamachine, maar niet te dun, het moet ongeveer 2mm dik zijn. snijd de pasta vervolgens in diamanten van 3cm. Je kunt ze iets laten uitdrogen terwijl je de yoghurtsaus opklopt.
- Je kunt deze saus eenvoudig laten, meng gewoon de yoghurt met de knoflook en een klein beetje zout. Voeg een beetje melk of water toe om het wat losser te maken.
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook en doe de pasta diamanten erin. Binnen 2 minuten zijn ze klaar. Controleer of ze gaar zijn door eentje te proeven voordat je ze uit de pan haalt. Als ze naar boven drijven giet je ze snel af en bedek je ze met het vlees en de uien, terwijl je de yoghurtsaus erover sprenkelt.